Vogelgriep

Samenvatting van de vogelgriep
De avian influenza, ook wel vogelgriep genoemd, is een infectueuze ziekte die wordt wordt veroorzaakt door influenza A-virussen. De vogelgriep is hoogst besmettelijk in vogelpopulaties over de gehele wereld. Het verspreidt zich vaak door de vogeltrek van watervogels. Hoewel vele soorten in het wild levende vogels het influenzavirus kunnen overbrengen zonder ziek te worden, kunnen andere soorten vogels (bv. als huisdier gedomesticeerde vogels zoals kippen, kalkoenen en eenden) een aandoening opdoen wanneer ze worden geïnfecteerd met het vogelgriepvirus.

Bij gedomesticeerde dieren komt één vorm van vogelgriep vaak voor en is deze doorgaans mild, en één vorm is schaars en heftiger. De milde vorm van de ziekte wordt LPAI (laagpathogene of “laagpathogene” vogelgriep) genoemd. De symptomen van dit type zijn onder meer gegolfde veren en een te lage eierproductie. De zware vorm wordt HPAI (hoogpathogene of “hoogpathogene” vogelgriep) genoemd. Bij vogels ontstaat HPAI plotseling, het verspreidt zich snel en leidt vaak binnen 48 uur tot de dood.

Griepvirussen besmetten zelden andere diersoorten; zo besmetten virussen die bijvoorbeeld varkens besmetten, meestal geen paarden. Wanneer mensen met deze virusinfecties worden geïnfecteerd, ontstaan er meestal slechts milde symptomen (bijv. hoest, koorts, spierpijn, ooginfecties).

De incidentie en prevalentie van de vogelgriep
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben zich in de onderstaande landen haarden van vogelgriep bij pluimvee voorgedaan:

Cambodja
China
Kroatië
Indonesië
Japan
Kazachstan
Democratische Volksrepubliek Laos (Democratische Volksrepubliek Laos)
Maleisië
Mongolië
Republiek Korea
Roemenië
Russische Federatie
Thailand
Turkije
Verenigde Staten
Vietnam


Sinds november 2003 is in twaalf landen melding gemaakt van H5N1-besmetting met aviaire influenza bij mensen, waaronder de volgende landen:


Azerbeidzjan
Cambodja
China
Djibouti
Egypte
Indonesië
Irak
Democratische Volksrepubliek Laos (Democratische Volksrepubliek Laos)
Nigeria
Thailand
Turkije
Vietnam
In 2007 vond het merendeel van de besmettingen met H5N1 bij de bevolking plaats in Indonesië en Egypte. In de overgrote meerderheid van deze zaken lijkt de blootstelling van de mens aan speeksel, neusafscheidingen en feces van besmet pluimvee of in het wild levende vogels, zoals op een markt voor levend pluimvee, de aanleiding te zijn geweest voor een infectie bij de mens. Medicijnen zijn er ook voor mensen.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *